УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

☝️МОЗ отримало багато запитань щодо вірусу мавпячої віспи — віспоподібного захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів.

⬆️В інфографіці міністерства зібрана вся відома на сьогодні інформація — відповіді на найпоширеніші запитання стосовно цього захворювання: як передається хвороба, які ознаки та симптоми має, а також яка профілактика і діагностування віспи мавп.

📌Щойно з’явиться нова інформація щодо хвороби, МОЗ повідомить про неї додатково.

❗️Що важливо запам'ятати? Не варто панікувати. В Україні випадків захворювання на такий різновид віспи НЕ зафіксовано.

📲Підпишіться на офіційний канал МОЗ в Telegram. Отримуйте першими новини на тему охорони здоров'я і не тільки.

Сьогодні, Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, начальник УОЗ ОВА Максим Безносенко, заступник начальника УОЗ ММР Віктор Фаюк та начальник відділу по охороні материнства та дитинства УОЗ ММР Людмила Чинякова відвідали пологові будинки м. Миколаєва, поспілкувалися з медичним персоналом, привітали жінок з народженням дітей, передали новонародженим миколаївцям вишиванки.
Малюкам вручили їх перші вишиванки за ініціативи Ірини Плахтій та допомогою Благодійнийного фонду "Із янголом на плечі", гуманітарного штабу Світлі Справи та Клубу успішних жінок «Жінки України».
У цьому році свято особливе. Українські матері народжують маленьких українців та українок у час війни. Дітки, маленькі крихітки, які народяться у час війни, одягнуть свою першу вишиту сорочечку, як символ української ідентичності.
За час війни в м. Миколаєві народилось 372 дитини, з них 183 дівчинки та 189 хлопчиків.
Сьогодні в Україні відзначають день вишиванки.
Вишиванка - це предмет гордості українців. Це традиція, яка передавалася з покоління в покоління.
Сьогодні - це ще й символ боротьби українського народу.
Нехай в День вишиванки цей унікальний, особливий символ українців єднає нас усіх задля перемоги!
vysh
У Миколаєві відновлюється  водопостачання, у кранах з'явилась технічна вода. Нагадуємо, що це технічна вода! У жодному разі її не можна пити чи вживати для приготування їжі. Лише побутові потреби! Якщо користуєтесь посудомийною чи пральною машиною, обов'язково додавайте пом'якшувач води.
 

water may

Пологовий будинок №2: 9.00-11.00;

Лікарня швидкої медичної допомоги: 12.00-15.00;

Міська лікарня №1: 9.00-10.00, 15.00-16.00;

Міська дитяча лікарня №2: 9.00-10.00, 14.00-15.00;

Міська лікарня №3: 16.00-18.00;

Міська лікарня №4: 12.00-14.00;

Міська лікарня №5: 10.00-11.00, 15.00-16.00

 

Перед вживанням у їжу воду потрібно піддати термічній обробці

Ірина Шамрай, начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, в онлайн-інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. При відсутності централізованого водопостачання ризик захворювання на ГКІ значно підвищується, особливо у теплу пору року.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Задля профілактики ГКІ, дотримуйтесь простих правил:
- Мийте руки перед прийомом їжі, після відвідування туалету та контактів з домашніми тваринами;
- Ретельно слідкуйте за чистотою вживаної у їжу води, фільтруйте та кип'ятіть її згідно рекомендаціям;
- Дезинфікуйте усі поверхні та приладдя, які використовуються для приготування або прийому їжі; захищайте кухню та продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- Відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно готуйте м'ясні, рибні та яєчні страви за температури щонайменше за 70°С;
- Зберігайте їжу при безпечній температурі, не зберігайте її занадто довго навіть у холодильнику, не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
Медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова в онлайн-інтерв’ю з Андрієм Козінчуком, військовим психологом.
🔹 Що робити людям, які пережили травматичний досвід під час війни
🔹 Я бачив війну: як це пережити
🔹 Чому потрібно бути “тут і зараз” та як навчитися раціонально оцінювати події під час війни
🔹 Що таке ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) і як отримати допомогу
🔹 Як впоратися з відчуттям провини вцілілого під час війни
🔹 Чим людина в тилу може допомогти
🔹 Як адаптуватися тим, хто евакуювався із міст з активними бойовими діями