УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

Сказ МОЗ 1Згідно даних Держпродспоживслужби у 2022 році в Україні зафіксували 469 неблагополучних пунктів  по сказу.

Найбільша кількість випадків захворювання тварин на сказ була зареєстрована у Вінницькій, Хмельницькій та Київській областях, найбільше серед котів – 168, собак – 150,  лисиць – 98, великої рогатої худоби - 6, коней і свиней по 1 випадку.

У 2022 році зареєстровано 2 летальні випадки серед людей у Харківській і Житомирській областях.

Згідно даних ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з початку 2023 року у Миколаївській області зафіксували 18 випадків звернень людей, які були укушені хворими тваринами   (у Баштанському районі – 2 випадки, Вознесенському – 10, Березанському – 3, Новоодеському – 3).  У місті Миколаєві зареєстровано 2 звернення (до Міських лікарень №4, №5).

Ситуація з захворювання на сказ тварин ускладняється. Тому є декілька причин: міграція до лісу домашніх тварин, які залишилися без господарів та неможливість повного обмеження контактів домашніх тварин з дикими, збільшення популяції лисиць, які є основним джерелом даної інфекції, та відсутність щорічної оральної вакцинації диких тварин (авіація розкидала вакцину в мисливських угіддях усієї країни).

За прогнозами найближчим часом на Україну чекає спалах випадків захворювання на сказ.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене вірусом сказу, який викликає стрімке пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча. Єдиний спосіб запобігти хворобу -  це вакцинація.

Інкубаційний період (період від потраплянням збудника до початку проявів хвороби) сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу.

Запам’ятайте, що після укусу не треба чекати симптомів! Навіть якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це - пряма загроза заразитися.

Збережіть собі ці правила:

- Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя;

- Дезінфікуйте рану. Використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе);

- Зверніться до найближчого медичного закладу. В місті Миколаєві:  до травмпункту Міської лікарні швидкої медичної допомоги (вул. Корабелів, 14В) або до лікаря травматолога поліклінічних відділень міських лікарень: Міської лікарні №1 (вул. 2-га Екіпажна, 4), Міської лікарні №3 (вул. Космонавтів, 126), Міської лікарні №4 (вул. Адмірала Макарова, 1), Міської лікарні №5 (просп. Богоявленський, 336) та Міської дитячої лікарні №2 (вул. Декабристів, 23А, вул. Садова, 30, вул. Курортна, 3/1). Вакцини в наявності.

- Якщо є можливість - зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила. Там проведуть дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.

Скільки триває курс вакцинації?

Щеплення від сказу – це звичайна внутрішньомязова ін’єкція. Графік зазвичай такий:

1-ша доза  – День 0 (день, коли стався інцидент) 

2-га доза  – День 3

3-тя доза  – День 7

4-та доза  – День 14

5-та доза – День 28

Як бачите, ніяких “40 уколів в живіт” не існує

Профілактичне щеплення можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом.

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими. У таких випадках, на жаль, слідкувати за станом здоров’я тварини неможливо. Як і визначити, чи вона інфікована вірусом сказу.

Також варто навчити дітей не чіпати безпритульних тварин – навіть, якщо це котик, якого всі знають у вашому дворі.

Якщо маєте домашніх улюбленців, обов’язково вакцинуйте їх за графіком щеплень.

Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження

Зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Сказ МОЗ 2

Сказ МОЗ 3

Сказ МОЗ 4