УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

eyeЩо таке алергічні захворювання очей?

Як і будь-яка інша частина нашого організму, око так само може реагувати надмірно на деякі зовнішні подразники, навіть якщо це абсолютно нешкідливі речовини. Наприклад, звичайнісінький пил, який, в принципі, нешкідливий для більшості людей, у деяких осіб може викликати надмірну сльозотечу і виділення слизу. Це - алергічна реакція. Найчастіше алергія очей буває спадковою. При цьому, алергія може дати поштовх до інших захворювань ока, наприклад, кон'юнктивіту і астми. У більшості хворих з алергією крім усього іншого відзначається і алергічний кон'юнктивіт.

Як проявляються алергічні захворювання очей?

Найбільш типовими ознаками алергії є: почервоніння, набряк, свербіж в області очей, сльозотеча, а також водянисті виділення з носа, чхання, кашель задишка, свербіж в носі, першіння в горлі, а також головний біль, пов'язаний із застійними явищами в навколоносових пазухах.

Що є причиною алергії очей?

Багато речовин, відповідальних за виникнення алергії - алергени - знаходяться в повітрі, внаслідок чого вони легко контактують з поверхнею очей, носа. Серед таких алергенів можна відмітити пил, плісняву, пилок рослин і шерсть домашніх тварин. Інші види алергенів, такі як деякі продукти харчування і укуси комах, зазвичай не є причиною алергії очей. Окрім вказаних причин алергії, джерелом її можуть також виступати деякі види косметики і антибіотики, які застосовуються у вигляді очних крапель.

Лікування алергічних захворювань очей

Найкращим методом "лікування" алергії являється усунення контакту очей з вказаними алергенами, і профілактика такого контакту. Що для цього треба? По-перше, намагайтеся ретельно прибирати будинок від шерсті тварин і пилу. Під час сезону цвітіння алергенних рослин, намагайтеся користуватися кондиціонером, оскільки це дозволяє фільтрувати повітря і затримувати пилок, але при цьому треба Якщо Ви не знаєте, що саме служить причиною алергії очей або Ви не можете уникнути контакту з алергеном, то доведеться застосовувати лікарські засоби. Нині в аптеках є досить широким вибір антиалергічних препаратів. Їх дія основана на блокуванні рецепторів гістаміну. Гістамін - ця та речовина, яка під дією алергену вивільняється в організмі і призводить до появи типових симптомів алергії. Перш ніж купувати антиалергічний препарат, порадьтеся зі своїм лікарем.

Антигістамінні препарати допомагають ліквідовувати не лише прояви алергії з боку очей, але і з боку інших органів. Помітимо, що дві найбільш часті причини надмірної сльозоточивості очей являються алергія і синдром сухості очей (ксерофтальмія). Проте за своєю суттю - це два різні стани. При алергії, як вже сказано, відбувається вивільнення великої кількості гістаміну - він і є причиною сльозоточивості, "поточного" носа і так далі.

Сльозоточивість при синдромі сухості очей (як би дивно не було це чути) - цей прояв надмірної стимуляції слізної залози. Деконгестанты - препарати, ефект яких спрямований на усунення набряку, характерного для алергії. Основна дія цих препаратів – звуження судин. В результаті такого ефекту відбувається зменшення "пропотівання" рідини з судин в навколишні тканини, і, отже, зменшення набряку. Слід пам'ятати, що судинозвужувальні препарати (деконгестанты) не лікують саму причину алергії, а лише полегшують її прояви. При надмірному їх застосуванні судини мікроциркуляторного русла можуть стати як би залежними від них, і при припиненні їх використання набряк може виникнути знову.

Ще одним препаратом, який спрямований на те, щоб зменшити саме вивільнення гістаміну з огрядних клітин, - це т.з. стабілізатори клітинних мембран. Відмінність цих препаратів від антигістамінних полягає в тому, що вони діють повільніше. Усі ці три групи препаратів випускаються у вигляді пігулок, але в цій формі вони починають діяти повільніше, ніж у вигляді очних крапель. Окрім цього, нині при алергічних захворюваннях очей застосовуються і нестероїдні протизапальні засоби (НПВС) у вигляді очних крапель. Вони допомагають зменшити алергічний набряк, запалення і інші симптоми, пов'язані з сезонним алергічним кон'юнктивітом, який також відомий як сінна лихоманка.

Такий же ефект мають і стероїдні протизапальні засоби у вигляді очних крапель, проте їм властиві деякі побічні ефекти, наприклад, підвищення внутрішньо-очного тиску, що може привести до глаукоми, а це, у свою чергу, призводить до ушкодження зорового нерва. Крім того, стероїдні препарати вважаються однією з можливих причин розвитку помутніння кришталика - катаракти. Нарешті, ще одним методом лікування алергічних захворювань очей є імунотерапія. Принцип цього методу зводиться до того, що спочатку визначають сам алерген, який відповідальний за прояви алергії у пацієнта, а після цього проводиться як "імунізація" хворого цим алергеном. Таким чином, імунна система пацієнта стає "знайомою" з алергеном і вже не реагує на нього, як на сторонню речовину.

Алергія очей і контактні лінзи

Навіть якщо Ви дуже ретельно доглядаєте за своїми контактними лінзами, алергія очей може зробити неможливим носіння контактних лінз. Алерген, який літає в повітрі, може осідати на лінзах. Крім того, алергени призводять до того, що око починає продукувати певні речовини, які, з'єднуючись з лінзами, роблять їх носіння дискомфортним. Тому утримаєтеся від носіння контактних лінз до повного лікування алергічного кон'юнктивіту.