УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

panic syndromПанічна атака – це несподіваний,  "безпричинний" напад,  що супроводжується  порушенням емоційного стану від легкого емоційного дискомфорту до  панічного, некотрольованого страху смерті та вегетативними проявами: ускладнене дихання, запаморочення, тремтіння, ознобоподібний стан, хворобливе або прискорене серцебиття, пітливість, задуха, нудота або дискомфорт в шлунку, деперсоналізація, відчуття нереальності, оніміння або поколювання голками - частіше в кінцівках, почервоніння обличчя, «гусяча» шкіра, біль і дискомфорт у грудях.
Ці ознаки розвиваються раптово і зазвичай інтенсивно збільшуються протягом перших 10 хвилин. Тобто людина починає відчувати себе дуже погано, вона тремтить, їй важко дихати, складно встояти на ногах. Їй здається, що вона помирає або ж божеволіє.
Зазвичай  причиною панічної атаки може бути емоційне  та (або) психо-емоційне перевантаження (як гостро виникше -смерть близької людини, втрата роботи, розлучення, так і хронічне - довготривала робота без відпочинку, хвороба близької людини).
Але важливо розуміти, що під «панічною» атакою можуть «маскуватися» інші захворювання. Найбільш розповсюджені з них:
  • Патологія щитоподібної залози (необхідно зробити УЗД ЩЗ та тиреоїдну панель)
  • Пароксизмальні порушення серцевого ритму (Холтер-ЕКГ)
  • Рідко - медіо-базальна скронева епілепсія (ЕЕГ)
  • Вкрай рідко-інсулінома (доброякісна пухлина підшлункової залози),  і при цьому більше не страх, а агресія.