УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

snakeДорослі з дітьми масово виїжджають на  відпочинок за місто, в ліс чи до водойм, а саме в таких місцях мешкає чимало змій. Гадюку звичайну, мідянку, вужа, веретільницю (власне, це не змія, а безнога ящірка) усе частіше можна зустріти на городах, подвір’ях, де є побутове сміття, звалище будівельних чи інших матеріалів, на берегах річок та озер, сінокосах, узліссях. До отруйних відносяться гадюка звичайна та мідянка.

Щороку від укусів змій страждає сотня людей. У зв’язку із цим дуже важливо розрізняти зміїні укуси та вміти своєчасно надати домедичну допомогу потерпілому і намагатися якнайшвидше доставити його до лікарні.

Варто відзначити, що отрути різних змій діють на наш організм по-різному. Виділяють два види основних отруйних речовин, якими озброєні змії. Перший – це паралітичні речовини, котрі потрапляючи в організм, паралізують дихальні органи. У результаті чого людина дуже швидко гине від задухи. Другий вид – отрута, небезпечна для клітин крові. Кров’яні клітини руйнуються, в тому числі й ті, що відповідають за згортання. Після такого укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк із множинними дрібними крововиливами – геморагіями, виникають судинні спазми, а потім і набряк тканин та органів.
Найотруйнішою змією України вважаються гадюки. Їх налічується 5 видів. В основному вони мешкають в Південних і Південно-Східних регіонах країни. Лише один вид – гадюка звичайна, представлений всюди.
Слід знати, що коли вкусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше – одного), які кровоточать.
Укус змії має такі симптоми:
• наявність однієї чи двох маленьких крапок проколу на шкірі;
• розвиток місцевого сильного болю;
• у місці попадання отрути спочатку відчувається свербіж, через 10-15 хвилин – набряк, який досягає свого максимуму через 10-12 годин з моменту укусу;
• можуть з’явитися головний біль, нудота, блювота, порушення зору, гарячка, сонливість, холодний піт, слабкість, ускладнене дихання, злегка болять лімфатичні вузли.
Як правильно надавати домедичну допомогу при укусі змії, і що ні в якому разі робити не можна?
Якщо укусила якась неотруйна змія, то процедура домедичної допомоги буде мінімальною: достатньо лише обробити ранку перекисом водню, йодом або зеленкою – тим, що у вас опиниться під рукою. Як правило, укуси неотруйних змій залишають на тілі дрібні подряпини.
Якщо ж укусила отруйна змія, то на кінцях подряпин залишаються проколи, куди змія випускає отруту. У такому випадку головне – не панікувати, (пам’ятайте, що у 95% укус гадюки звичайної не є для людини смертельним), дихати повільно та глибоко, не бігати, не рухати постраждалою кінцівкою, оскільки надмірні рухи сприяють швидкому проникненню отрути у кров. Потрібно звільнити кінцівки від взуття, шкарпеток, браслетів тощо, оскільки може виникнути набряк. Дати випити значну кількість рідини (води, кави, чаю).
Після надання домедичної допомоги потерпілого необхідно якнайшвидше доставити до медичної установи для надання кваліфікованої лікарської допомоги.