УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

leptospiroz

На період загострення епідемічної ситуації щодо захворювання на COVID-19 заклади охорони здоров’я міста приймають  всіх хворих з  інфекційною патологію (гострі кишкові захворювання, менінгіти та менінгококову інфекцію, інфекції з повітряно-крапельним механізмом передачі, ангіни та інфекційні захворювання у дітей з 7 років) в зв’язку з тим, що Миколаївський  обласний центр лікування інфекційних хвороб визначено  шпиталем 1-ої лінії, для лікування хворих на COVID-19  дорослих та дітей.

Лептоспіроз  — гостра інфекційна хвороба, яка  передається аліментарним шляхом (через воду і продукти харчування, контактним шляхом  (під час купання у водоймищах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів), що й зумовлює пік заражень у серпні-вересні.

Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми  нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Якщо лептоспіроз не лікувати захворювання може спричинити ураження нирок, печінки, призвести до менінгіту і навіть смерті.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись  ряду нескладних та водночас необхідних правил :

- Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та проковтуванні води.

- Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях.

- На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, рукавички.

- Забороняється вживати сиру воду з відкритих водойм.         

Шановні жителі м. Миколаєва! Якнайшвидше звертайтесь до лікаря, якщо вважаєте, що могли заразитися — тільки своєчасне звернення за медичною допомогою врятує ваше життя. Ні в якому разі не займатися самолікуванням!