УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

❗️ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ
За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в 2024 році фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.
Болтулизм
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено:
📍3 випадки пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення,
📍2 випадки пов’язані з вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення,
📍1 випадок пов’язаний з вживанням ковбаси домашнього виготовлення,
📍9 випадків пов’язані з вживанням риби домашнього виготовлення,
📍2 випадки пов’язані з рибною продукцією невідомого походження та в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі,
📍5 випадків з вживанням рибної продукції, придбаної в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків),
📍в 1 випадку фактор інфікування не встановлений.
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає Вашу увагу, щодо основних правил профілактики ботулізму:
❌ НЕ КУПУЙТЕ консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
❌НЕ ВЖИВАЙТЕ їжу з роздутої бляшанки; банки зі здутою кришкою; з негерметичної банки; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
❌НЕ ВЖИВАЙТЕ консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
🛑УНИКАЙТЕ споживання в’яленої та копченої риби, яка готувалася непатраною.
❌НЕ ВЖИВАЙТЕ продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
🛑Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування підвергайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
БЕРЕЖИТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’Я СВОЇХ РІДНИХ