УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

в рамках якої від початку року понад 100 містянам безкоштовно встановили ендопротези суглобів.
👉У 58 випадках пацієнтам провендено операції з ендопротезування колінних та кульшових суглобів, придбаних за кошти міського бюджету, 45 пацієнтам встановлено суглоби, отримані за рахунок централізованого постачання з державного бюджету.
💬Про це розповідає начальниця управління охорони здоров’я Ірина Шамрай: «У 2024 за кошти, виділені з міського бюджету, закупили 89 суглобів. Наразі наші лікарі встановили близько 95% з цих протезів». Окрім цього, у поточному році вперше по централізованим поставкам місто отримало 61 кульшовий суглоб.
👉Складні операції з ендопротезування проводять у трьох лікарнях міста - № 3 і № 5, а також в ЛШМД. Там створено відповідні умови та працюють кваліфіковані фахівці. Зазвичай люди потребують заміни суглобів, через деформуючі артрози, коксартрози, інші захворювання, а також переломи.
💬Як повідомив завідувач відділення травматології та ортопедії міської лікарні № 5 Олександр Марусан, операція щодо заміни суглобу зазвичай проходить безболісно. Після цього пацієнти досить швидко починають ходити. «У нашому відділенні пацієнти знаходяться від 5 до 7 днів. Ми їх навчаємо ходити, сідати. В лікарні також є відділення медичної реабілітації. Там хворі мають можливість пройти якісну двотижневу реабілітацію. Після виписки з лікарні вони повертаються до звичного життя», - зазначив Олександр Марусан. Є два шляхи стати учасником програми.👇
☑️Так, штучні суглоби встановлюють в порядку черги, яку формує спеціальна відбіркова комісія в разі визначення показання для ендопротезування. Щоб стати у чергу на заміну кульшового або колінного суглоба, миколаївцям необхідно звернутись до сімейного лікаря, який після первинного огляду дасть направлення на обстеження до лікаря-травматолога.
☑️Окрім цього, протезування проводять у випадку травм. «Якщо людина потребує негайного протезування. Наприклад, через травму шийки стегна на рівні закладу може прийнятися рішення про проведення заміни суглобу, - пояснила Ірина Шамрай. – Далі це рішення затверджує наша комісія».
Відзначимо, що міська програма з безкоштовної ендопротезування діє з 2020 року. За цей час понад 230 містянам замінили суглоби.