УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

Брифінг Шамрай 10.05.2023

У миколаївських закладах охорони здоров’я отримали медичну допомогу понад 6 700 внутрішньо переміщених осіб, як дорослих, так і дітей. На первинному рівні - 2913 випадків, на вторинному - 3859.
Про це розповіла начальниця управління охорони здоров’я міськради Ірина Шамрай під час брифінгу, - повідомляє пресслужба міськради. https://mkrada.gov.ua/news/18557.html
👉“ВПО мають право не оформлювати декларацію з лікарями, якщо у них немає такого бажання. Ми їх приймаємо в будь-якому випадку. Ця категорія громадян користується всіма видами медичних послуг, без жодних обмежень. Їм виписують рецепти за програмою “Доступні ліки”, приймають пологи, надається повний обсяг меддопомоги, - зазначила Ірина Шамрай. - Ми всі розуміємо, що люди пережили значний стрес, тож керівники закладів попереджені про відповідне до них ставлення.
Як наслідок, до управління не надходило кричущих скарг на медичне обслуговування від ВПО.

 Минулого року в Миколаєві виписали майже 133,5 тисячі електронних рецептів за програмою “Доступні ліки”, яка продовжує працювати під час воєнного стану.
Відшкодовано вартість рецептів на суму понад 19 млн грн.
💻У 2023-му вже виписано 62 тисячі рецептів. Миколаївці повертаються до міста і активно користуються можливостями програми. Про це розповіла під час брифінгу начальниця управління охорони здоров’я міськради Ірина Шамрай.
У програму наразі входять 486 лікарських засобів, вартість яких відшкодовує держава. З них 184 повністю безкоштовні для пацієнтів, а 302 - з незначною доплатою.
📍 У переліку “Доступних ліків” - препарати проти серцево-судинних хвороб; для профілактики інсультів та інфарктів; проти діабету ІІ типу; для лікування хронічних хвороб дихальних шляхів; для лікування розладів психіки, поведінки, а також епілепсії; ліки, що застосовують при нецукровому діабеті; для лікування хвороби Паркінсона; препарати інсуліну; імуносупресивні препарати.
“Ми очікуємо, що ця програма запрацює для пацієнтів, які знаходяться в термінальному стані, отримують знеболювальну терапію при онкологічних захворюваннях. Зараз таких хворих ми забезпечуємо медикаментами коштом міського бюджету. Цьогоріч також була виділена достатня сума”, - каже Ірина Шамрай.