УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

rak moloch
Щороку 20 жовтня в Україні проходить під знаком особливої уваги до боротьби з раком молочної залози. Цей діагноз встановлюють 15 тисячам українок щорічно.
Рак молочної залози — злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. Це найчастіша форма раку у жінок віком від 13 до 90 років. Кількість випадків раку молочної залози щорічно зростає.
Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози — серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.
Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок.
Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла), а також:
- вчасно проходити огляд лікаря мамолога — не рідше одного разу на 1–2 роки;
- жінкам старше 50 років — щодва роки здійснювати мамографічні обстеження;
- усім жінкам старше 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози. У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно звертатись до свого сімейного лікаря, з яким було укладено декларацію!
Зазначимо, що МОЗ України за Програмою медичних гарантій 2020 року реалізує державну політику з питань ранньої діагностики раку грудей. Зокрема, в переліку досліджень, які входять в пріоритетні послуги, включено мамографію, яка призначається пацієнткам після 40 років. За направленням лікаря послуга є безоплатною.