УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

mama

«Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність» - саме під таким девізом з 1 по 7 серпня проводиться в 2021 році Всесвітній та Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування.

Ця світова акція була започаткована у 1992 році, коли була прийнята Інночентійська декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей.

Проходить ця акція під егідою WABA - Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. WABA  проголошує щороку девіз Тижня і працює в тісному співробітництві з ВООЗ/ЮНІСЕФ.

В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована у 1995 році, а Тиждень підтримки проводиться з 2001 року.  

«Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність». В чому ж полягає наша відповідальність – відповідальність медичних працівників щодо захисту грудного вигодовування?

Це робота по збереженню лактації та грудного вигодовування на всіх ланках надання меддопомоги матерям та дітям: жіноча консультація, пологовий стаціонар, поліклінічне спостереження.

В жіночих консультаціях існують «Школи відповідального батьківства», в яких медпрацівниками проводиться робота щодо заохочення вагітних та членів їх родини до грудного вигодовування.

На етапі пологового стаціонару медичні працівники створюють умови, щоб немовля було прикладене до грудей протягом першої години після народження, перебувало спільно з матір’ю та вигодовувалось «за вимогою», навчають правильному прикладанню до грудей, сучасним практикам грудного вигодовування.

На етапі післяпологового спостереження педіатри та сімейні лікарі заохочують матерів до виключно грудного вигодовування до 6-ти місяців із своєчасним введенням прикорму з 6-ти місяців та підтримки тривалого грудного вигодовування до 2 років і більше.

Чому ми беремо на себе відповідальність за впровадження грудного вигодовування? Тому що ми розуміємо, що грудне молоко – це ідеальна їжа для малюка, яка дає всі поживні речовини, захищає від кишкових та респіраторних інфекцій, профілактує алергічні захворювання, цукровий діабет, зайву вагу тіла, а також надає психологічну підтримку, що важливо у більш старшому віці дитини для її емоційного стану (формується почуття взаєморозуміння та любові між матір’ю та дитиною).

Для матерів грудне вигодовування має значну користь. По-перше, це профілактика післяпологових ускладнень (кровотеч), онкопатології молочної залози та яєчників, по-друге, один з методів природної контрацепції (метод лактаційної аменореї).

Природне вигодовування має економічні переваги для всієї сім’ї , оскільки не витрачається сімейний бюджет для закупівлі молочних сумішей чи ліків для дитини.

Грудним вигодовуванням опікуються і на рівні держави. В Україні існує наказ міністерства охорони здоров’я № 715 від 28.10.2011 року «Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини», який регламентує роботу медичних працівників та закладів, які надають допомогу матерям та дітям за 12 принципами підтримки грудного вигодовування та Міжнародному кодексу ВОЗ щодо маркетингу замінників грудного молока.

Враховуючи всі переваги грудного вигодовування, відповідальними за захист, підтримку і просування грудного вигодовування повинні бути не тільки медичні працівники, а й інші зацікавленні особи із різноманітних сфер нашого життя (родина, колеги по роботі, пересічні громадяни на вулиці, в транспорті, волонтери, сусіди, користувачі соцмереж та ін.).

Діючи разом, підтримаємо батьків та забезпечимо умови для грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!

Лікар-педіатр-неонатолог Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарні - Москалець І.В