УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

trombХвора К. на вулиці відчула головний біль та слабкість у лівих кінцівках. Небайдужі перехожі викликали швидку медичну допомогу. Бригада, що прибула на виклик, встановила попередній діагноз інсульту. За допомогою телефону екстреного сповіщення, лікар ШМД завчасно повідомив лікарів ангіоневрологічного відділення Міської лікарні №1 про даний випадок.
Завдяки цьому, без втрати цінного часу, одразу по прибутті машини швидкої допомоги, була виконана комп’ютерна томографія головного мозку, де були виключені внутрішньомозковий крововилив та пухлина мозку. Після цього були прийняті перестороги стосовно супутніх захворювань хворої, щоб впевнитись у безпеці та якнайбільшій ефективності лікування.
Оперативне виконання усіх необхідних процедур дозволили в межах "терапевтичного вікна", періоду часу, коли ділянку мозку іще можна врятувати, ввести пацієнтці препарат Альтеплаза - цей препарат розчиняє тромб, котрий перекрив одну з судин, що живить мозок. До введення препарату, у пацієнтки біла повністю паралізована та оніміла ліва половина тіла, і порушена мова.
По мірі того, як розчинявся тромб та все нові й нові ділянки мозку знову отримували живлення, у пацієнтки відновились рухи в кінцівках і значно покращилась симетрія обличчя. Увесь час введення препарату, хвора знаходилась під пильним наглядом лікаря та спостереженням високотехнологічного кардіомонітору, що слідкував за усіма життєвими показниками.
До моменту виписки через чотири доби, у хворої майже повністю відновився рух в кінцівках, відновилась чутливість, також був стабілізований артеріальний тиск. За шкалою NISHH, що оцінює важкість інсульту, хвора з 13 балів (інсульт середньої важкості) вийшла на 1 бал (дуже легкий інсульт), що є знаковим показником ефективності своєчасного та оперативного лікування гострого мозкового інсульту.