ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що взимку є ризики захворювання на ботулізм, який є вкрай небезпечним, навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
Щоб вберегтися від ботулізму:
• не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
• уникайте споживання м'ясних та грибних консервів;
• уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
• не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Окрім того, не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
• консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
• роздуті банки;
• банки зі здутими кришками;
• банки, в яких порушено герметичність;
• банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли симптоми виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• ураження м’язів шиї та кінцівок;
• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• запаморочення.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає, за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання!
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!