В

а

ж

л

и

в

о

 
 

Людина повинна була би їсти тільки те, що їй потрібно. Але ж вона їсть переважно те, що їй подобається.      Однак, здоров’я вона збереже тільки тоді, коли їй сподобається те, що їй потрібно.

Піке, древньогрецький лікар,  200 років до н.е.

Ми повинні їсти кожен день, і з цим нічого не вдієш. Часи змінюються, і сьогодні вже важко зустріти людину, на столі якої присутні продукти тільки з власного городу. Тому ми маємо бути готовими, що в наші тарілки разом з їжею неминуче потрапляють небажані, а іноді й шкідливі речовини. Яку ж загрозу для нашого організму може нести в собі їжа?!

 

Загроза номер один – досить банальна і всім добре відома – це «несвіжі» харчові продукти. Споживання їх може викликати харчові токсикоінфекції. Збудником харчової інфекції можуть бути мікроорганізми різних родів: Staphylococcusaureus, Proteusvulgaris, Bacilluscereus, Clostridiumperfringens, Clostridiumdifficile, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Serratia, Enterococcus та ін. Ці бактерії дуже поширені в природі, в переважній більшості вони мешкають у кишечнику здорової людини. Але отруєння викликають не самі мікроорганізми, а токсичні продукти їх життєдіяльності – ентеротоксини.  Іноді їжа за виглядом, запахом та смаком не викликає жодної підозри. Продукти ризику – молоко, молочні вироби, рибні консерви в олії, м’ясні, овочеві страви та кондитерські вироби, які містять крем (торти та тістечка). Отруєння починається раптово з нудоти, багаторазового блювання та рідкого стільця від кількох до 10 разів на добу і більше. Іноді трапляється біль у животі, підвищення температури тіла до 38-39°С, озноб, слабкість та головний біль.

Уникнути таких отруєнь на рівні споживача досить просто. Дотримання правил особистої гігієни, увага до терміну та умов зберігання харчових продуктів, кип’ятіння молока та виробів з нього, термічна кулінарна обробка їжі – значно зменшує ризик харчових токсикоінфекцій.

Загроза  номер  два - харчова алергія - підвищена  чутливість  організму  до  деяких продуктів харчування. В  наш  час  дуже  зросла  кількість  алергій. Найчастіше  її   викликають  молоко, яйця, риба,цитруси,горіхи. Алергічна  реакція  може   розвинутись  дуже  швидко  після  вживання  таких  продуктів,можливі  нудота,блювання,кишкові  розлади. Часто  виникає  кропив’янка, свербіж  шкіри, нежить, чхання, можливі  напади  бронхіальної  астми, мігрень. Якщо  ознаки  алергії  повторюються, треба   проаналізувати  свій  раціон, звернутися  до  лікаря  алерголога  для  обстеження на алергени. Виявлені алергени  виключають із раціону.

Загроза  номер  три – харчові  домішки – емульгатори, консерванти, барвники, харчові  кислоти. Вони   роблять вигляд  продукту  яскравим, запах – апетитним, подовжують  термін  зберігання  виробів. Індекс  Е - це  міжнародне  маркування  харчових  домішок. Тризначне  число  означає, до  якої  групи  відноситься  та  чи  інша  домішка. Код, що  починається  з:

1- означає  барвники,

2 - консерванти,

3 - анти окисники, попереджуючі  псування  продукту,

4 - стабілізатори  для зберігання  консистенції,

5 - емульгатори, що підтримують  структуру,

6 – підсилювачі  смаку.

Домішки  можуть  бути  як  хімічними, так і  натуральними – сіль  та  сода  теж  мають  свої  номери. Звичайно,  всі  домішки  проходять  експертизу, дозволену  кількість  домішки ,що  не  викликає  наслідків  для  здоров’я, вираховують  на  підставі   експериментів  над  тваринами. Однак   індивідуальна  переносність   при  цьому  не  враховується.

Найбільш  поширені :

Е  220 – двоокис сірки. Штучний  консервант, що можна  зустріти  у  склади  вин, сухофруктів, знижує  засвоєння  вітаміну  В12, може  приводити  до  головного  болю.

Е 621 – глутамат  натрію. Його  ще  називають  підсилювачем  смаку, він  діє  на  наші  смакові   рецептори, стимулюючи  їх, підвищує  апетит,                                                                                                                                                                                                                                                 формує  залежність  до  окремих  продуктів. При  систематичному  вживанні  продуктів  із  Е 621 може  виникати  головний  біль, тахікардія, гіперемія  обличчя  та  шиї, слабкість – так  званий  «синдром   китайського  ресторану».

Е 338 – ортофосфорна  кислота, входить  до  складу  солодких  газованих  напоїв, підвищує  кислотність  шлунку,  порушує  зубну  емаль, виводить  кальцій  із  кісток.

Е  210 – бензойна  кислота, використовується  у  рибних  консервах, для  пивоваріння, при  приготуванні  фруктових консервів, безалкогольних  напоїв. Разом  з  аскорбіновою  кислотою  утворює  канцероген – бензол, тому  краще  не  вживати  напої, де  є ці  речовини  у  складі  продукту.

Е 132 – індигокармін – синтетичний  харчовий  барвник. Провокує  алергічні  реакції – кропив’янку, напади  задухи .

Тож  варто  уважно  читати  склад  продукту   на  упаковці, аби  уникнути  контакту  із  шкідливими   домішками, особливо  при  придбанні  продуктів  для  дитячого  харчування.

Загроза  номер  чотири – отруйні  гриби, від яких щороку  страждає  чимало людей  через  необізнаність, коли  їх  вживають у їжу  помилково  під  виглядом  їстівних,  або  через  накопичення  в  умовно-їстівних  грибах  важких  металів, хімікатів  через  забруднені  землі. На  жаль, отруїтись  можна  і  овочами, якщо  під  час  їх  вирощування  в  грунт  вносили  багато  хімічних  добрив, пестицидів, гербіцидів, не  дотримуючись  нормативів.

 Отже, треба  уважно  відноситись  до  того, що  ми  їмо, бо від  цього  залежить наше  здоров’я і здоров’я наших  дітей.

Статтю  підготувала  лікар–гастроентеролог  міської  лікарні №4                             Дорохова  Г. Ю.

bann comin

Меню

Гаряча лінія УОЗ Миколаєва

tel

8(0512) 37-32-28
Черговий по управлінню
охорони здоров'я

8(0512) 50-13-20
Консультації населенню
міста з питань медичної
допомоги надає черговий
лікар-консультант зміни
швидкої медичної допомоги

8(0512) 37-11-63
"Телефон довіри" та
"гаряча лінія" Управління
охорони здоров'я
м. Миколаєва щоденно
(понеділок-п'ятниця)
з 8:30 до 17:00

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Нове на сайті

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com