УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

Не для всіх час цвітіння рослин — це найкраща пора року. Особливо неприємна вона для людей, які страждають на сезонні алергії. Навесні та влітку алергія часто з’являється на пилок рослин. Це ще має назву — поліноз.

Наші партнери, команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» розбиралися, як розпізнати алергію та як дати собі раду із нею.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ АЛЕРГІЇ

Характерними проявами алергічної реакції можуть бути:

·      почервоніння очей, сльозотеча;

·      нежить, свербіння та закладеність носа;

·      притуплення нюху, чхання;

·      утруднене або прискорене дихання;

·      виснаження або сухий кашель.

Терміни цвітіння рослин можуть різнитись. Це залежить від клімату та особливостей погоди. Наприклад, в травні активно квітнуть злакові. Існує інтерактивна карта, яка може допомогти відстежувати цвітіння та зорієнтуватись, на що саме у вас може бути наразі алергія.

ЯК ПОЛЕГШИТИ СИМПТОМИ АЛЕРГІЇ ТА ПОКРАЩИТИ ЯКІСТЬ ЖИТТЯ

Найкращий спосіб позбутися алергії – це уникати алергену, але у випадку пилку рослин – це може бути важко. Натомість існують різні способи зменшити інтенсивність проявів алергії, наприклад:

·      Носіть маску на вулиці. Вона зменшить кількість частинок пилку, який ви вдихаєте.

·      Залишайтесь вдома, якщо на вулиці сильний вітер. Зачиняйте у вітряну погоду вікна. Уникайте прогулянок з 10 до 15 години.

·      Після прогулянок ретельно мийте руки, прийміть душ, виперіть одяг.

·      Частіше проводьте вологе прибирання в приміщеннях.

ЯКІ ЛІКИ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ?

1.     Сольові розчини для промивання носа можуть полегшити алергічний нежить, вимиваючи частинки пилку зі слизової.

2.     Також стануть у пригоді антигістамінні препарати. Вони продаються без рецепта, але все ж таки краще проконсультуватись з лікарем. Деякі з них викликають сонливість. Тому враховуйте це, якщо багато часу проводите за кермом.

3.     Гормональні препарати, найперше кортикостероїди, можуть бути помічними, якщо ви страждаєте на алергічний риніт і у вас весь час забитий ніс.

Зверніть увагу: перш ніж призначати собі ліки проти проявів алергії, варто звернутись до лікаря. Він визначить, які лікувальні засоби вам допоможуть та за потреби розгляне додаткові опції лікування.

5ae22fdf0e748