УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

photo 2024 04 02 09 36 09
Багато хто досі не знає, що реанімації є відкритими. Тобто пацієнта в реанімації також можна відвідувати та залишатися поруч тривалий час.
🟢 Реанімації є відкритими для родичів чи знайомих пацієнтів. Вільний доступ затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я ще у 2016 році.
🟢 Також у вимогах до багатьох медичних пакетів, за якими НСЗУ укладає договори з медичними закладами, прописано окремим пунктом (❗) забезпечення права пацієнтів, які перебувають на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, на допуск до них відвідувачів 24 години на добу в будь-який день тижня згідно з правилами, визначеними чинними нормативно-правовими актами.
🟢 Тож кожна лікарня, в яких є палати чи відділення інтенсивної терапії, має забезпечити право на допуск до пацієнта 24/7.
🟢 Один відвідувач може бути біля пацієнта без обмежень по часу. Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох людей.
🟢 Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків. Але ті, хто не є батьками пацієнта-дитини, мають право на допуск до реанімації лише за умови наявності усної згоди одного з батьків пацієнта-дитини або законних представників.
❗Вільний доступ до реанімації передбачає дотримання певних правил. Наприклад:
📌 Потрібно дослухатися до інструкцій, порад та прохань медичного персоналу. Наприклад, медичні працівники можуть попросити тимчасово залишити палату, якщо виникне необхідність проведення у палаті невідкладних дій медичного характеру. Така вимога медичного працівника є обов’язковою до виконання.
📌 Не можна відвідувати реанімацію у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, маючи інфекційне захворювання. Або якщо нещодавно мали контакт з носієм інфекційного захворювання.
📌 Потрібно ставитися з повагою до приватності та спокою пацієнта, зокрема інших пацієнтів, які знаходяться у палаті ВІТ.
📌 Категорично заборонено чіпати апаратуру ВІТ та будь-яким іншим чином перешкоджати процесу лікування.
Детальніше про права та обов’язки відвідувачів, а також дії, якщо їх не пускають до реанімації можна прочитати тут, у Наказі МОЗ №592 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0883-16#Text