УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЄ У РЕЖИМІ ВОЄННОГО СТАНУ, КООРДИНУЄ РОБОТУ ЛІКАРЕНЬ МІСТА ТА НАДАЄ ІНФОРМАЦІЮ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ПОРЯДКУ ТА ПРАВИЛ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

НА САЙТІ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (FACEBOOK, TELEGRAM), ПУБЛІКУЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОБСТРІЛІВ, ЯКА РЕКОМЕНДОВАНА ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

Так! Ми можемо подолати туберкульоз❗️
Так! Ми можемо подолати туберкульоз❗️
🔸Туберкульоз — інфекційне захворювання, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis). Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

Основний шлях передачі - аерогенний, від людини бактеріальною формою легеневого туберкульозу:

👉🏻при кашлі у повітря потрапляють інфекційні частинки (аерозоль) виділень з нижніх дихальних шляхів, в яких і знаходяться мікобактерії туберкульозу (МБТ). За один кашлюковий поштовх утворюється 3000 інфекційних частинок.

👉🏻інфекційний аерозоль може також утворюватися при розмові, чханні, співі і утримуватись у повітрі тривалий час.

👉🏻пряме сонячне опромінювання знешкоджує мікобактерію в інфекційних частинках мокротиння за 5 хвилин.

👉🏻передача туберкульозної інфекції відбувається переважно в закритих приміщеннях при тривалому контакті.

Основні симптоми захворювання:
🔸кашель понад 2 тижні;
🔹підвищена температура тіла понад 7 днів;
🔸утруднене дихання;
🔹біль у грудях;
🔸поганий апетит, постійна слабкість;
🔹безпричинна втрата ваги;
🔸підвищена пітливість, особливо вночі;
🔹кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

Два фактори визначають ризик проникнення МБТ в легені здорової людини: концентрація інфекційних частинок в повітрі та тривалість експозиції (вдихання зараженого повітря).
При попаданні мікобактерії в організм людини туберкульоз частіше за все не розвивається, оскільки імунна система не дозволяє розмножуватися збуднику. Активне захворювання розвивається при зниженні контролю з боку імунної системи.
Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. Спочатку хвороба може протікати приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому будьте пильні до себе і не зволікайте зі зверненням до лікаря. В Україні лікування туберкульозу безкоштовне.